Skärpta allmänna råd i Småland

Uppdaterad 2020-11-10 kl.15.30

Folkhälsomyndigheten har den 10 november beslutat om skärpta allmänna råd i Kalmar län. Beslutet innebär att skärpta allmänna råd numera gäller i samtliga län (Jönköping, Kronoberg och Kalmar) i Småland. Restriktionerna är desamma som meddelats för andra regioner.

De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu, i samråd med smittskyddet i de nämnda regionerna, beslutat om skärpta allmänna råd som gäller omedelbart och i vart fall fram till och med den 24 november i Jönköpings län, fram till och med den 26 november i Kronobergs län samt fram till och med den 8 december i Kalmar län. Beslutet grundar sig i den snabba ökningstakten i spridning av covid-19 i regionerna, vilken gett ett ökat antal intagna i sjukvården samt smittspridning på särskilda boenden.

Vi uppmanar alla fotbollsföreningar i Småland att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollen:

 • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inklusive träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
 • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
 • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra, Ettan Norra, Svenska Futsalligan samt kval till Ettan), där särskilda protokoll tillämpas.

Förtydligande gällande datum för regionerna i Småland att förhålla sig till gällande skärpta allmänna råd:

 • Jönköpings län t o m 24 november
 • Kronobergs län t o m 26 november
 • Kalmar län t o m 8 december

Uppskjutna matcher och aktiviteter

SmFF har beslutat att skjuta upp all utbildningsverksamhet året ut, det gäller t.ex. tränarutbildningar och tematräningar.

SmFF har beslutat att skjuta upp aktiviteter och träningar i Jönköpings län t o m den 24 november, Kronobergs län t o m den 26 november och Kalmar län den 8 december.

SmFF och SvFF har beslutat att skjuta upp samtliga matcher i Jönköpings län t o m den 24 november, Kronobergs län t o m den 26 november och Kalmar län t o m den 8 december (undantaget matcher i OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra och Ettan Norra, Svenska Futsalligan samt kval till Ettan).
Detta gäller:

 • RFL
 • Futsal Dam div 1 
 • Futsal Herr div 1
 • Futsal Herr div 2
 • Futsal P18
 • Futsal F15
 • Futsal P15
 • Ligacupen P16, P17 och P19
 • Distriktslagsmatcher

Fortsatt max 50 personer vid allmänna sammankomster i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län
Länsstyrelserna i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län har beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer och det gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Jönköpings och Kronobergs län, inklusive fotbollsmatcher. Inskränkningen gäller t o m den 24 november i Jönköpings län, t o m den 26 november i Kronobergs län och t o m den 8 december i Kalmar län. Det undantag för sittande publik om max 300 personer, som regeringen beslutat om och som annars börjar gälla den 1 november, kan tills vidare alltså inte tillämpas vid fotbolls- eller futsalmatcher som arrangeras i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län.